Debians sikkerhedsbulletin

DSA-4564-1 linux -- sikkerhedsopdatering

Rapporteret den:
12. nov 2019
Berørte pakker:
linux
Sårbar:
Ja
Referencer i sikkerhedsdatabaser:
I Mitres CVE-ordbog: CVE-2018-12207, CVE-2019-0154, CVE-2019-0155, CVE-2019-11135.
Yderligere oplysninger:

Flere sårbarheder er opdaget i Linux-kernen, hvilke kunne føre til en rettighedsforøgelse, lammelsesangreb eller informationslækage.

 • CVE-2018-12207

  Man opdagede at på Intel-CPU'er, der undersøtter hardwarevirtualisering med Extended Page Tables (EPT), kunne en gæste-VM manipulere hukommelseshåndteringshardware medførende en Machine Check Error (MCE) og lammelsesangreb (hængende system eller nedbrud).

  Gæsten kunne udløse fejlen ved at ændre sidetabeller uden en TLB-flush, således at både 4 KB- og 2 MB-registreringer på den samme virtuelle adresse, blev indlæst i instruktion-TLB'en (iTLB). Denne opdatering implementerer en afhjælpelse i KVM, som forhindrer gæste-VM'er i at indlæse 2 MB-registreringer i iTLB'en. Det reducerer gæste-VM'ers ydeevne.

  Yderligere oplysninger om afhjælpelsen, finder man på https://www.kernel.org/doc/html/latest/admin-guide/hw-vuln/multihit.html eller i pakkerne linux-doc-4.9 eller linux-doc-4.19.

  En qemu-opdatering, som tilføjer understøttelse af funktionaliten PSCHANGE_MC_NO feature, som gør det muligt at deaktivere iTLB Multihit-afhjælpelser i indlejrede hypervisorer, gøres tilgængelig via DSA 4566-1.

  Intels redegørelse for problemet finder man på https://software.intel.com/security-software-guidance/insights/deep-dive-machine-check-error-avoidance-page-size-change-0.

 • CVE-2019-0154

  Intel opdagede at i deres 8. og 9. generation-CPU'er, kunne læsning af visse registre, mens GPU'en er i lavt strømforbrug-tilstand, medføre at systemet hænger. En lokal bruger, med rettigheder til at anvende GPU'en, kunne udnytte fejlen til lammelsesangreb.

  Denne opdatering afhjælper problemet ved hjælp af ændringer i i915-driveren.

  De påvirkede chips (gen8 og gen9) er opremset på https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel_graphics_processing_units#Gen8.

 • CVE-2019-0155

  Intel opdagede at i deres 9. generation- og nyere CPU'er, manglende der et sikkerhedstjek i Blitter Command Streamer (BCS). En lokal bruger med rettigheder til at anvende GPU'en, kunne anvende fejlen til at tilgå enhver hukommelsesadresse, som GPU'en har adgang til, hvilket kunne medføre lammelsesangreb (hukommelseskorruption eller nedbrud), lækage af følsomme oplysninger eller rettighedsforøgelse.

  Denne opdatering afhjælper problemet ved at tilføje sikkerhedstjekket i i915-driveren.

  De påvirkede chips (gen9 og senere) er opremset på https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel_graphics_processing_units#Gen9.

 • CVE-2019-11135

  Man opdagede at i Intel-CPU'er, der understøtter transaktionshukommelse (TSX), kunne en transaktion, som vil blive afbrudt, fortsætte med at at blive udført spekulativt, læsende følsomme data fra interne buffere og lække dem gennem afhængige handlinger. Intel kalder det TSX Asynchronous Abort (TAA).

  CPU'er påvirket af det tidligere offentliggjorte Microarchitectural Data Sampling-problemer (MDS) (CVE-2018-12126, CVE-2018-12127, CVE-2018-12130, CVE-2019-11091), løser eksisterende hjælpelser også dette problem.

  For processorer, der er sårbare over for TAA, men ikke MDS, deaktiveres TSX som standard med denne opdatering. Afhjælpelsen kræver opdateret CPU-mikrokode. En opdateret pakke med intel-microcode (kun tilgængelig i Debian-non-free) vil blive stillet til rådighed via DSA 4565-1. Den opdaterede CPU-mikrokode kan også være tilgængelig som en del af en opdatering af systemets firmware (BIOS).

  Yderligere oplysninger om hjælpelsen finder man på https://www.kernel.org/doc/html/latest/admin-guide/hw-vuln/tsx_async_abort.html eller i pakkerne linux-doc-4.9 eller linux-doc-4.19.

  Intels redegørelse for problemet finder man på https://software.intel.com/security-software-guidance/insights/deep-dive-intel-transactional-synchronization-extensions-intel-tsx-asynchronous-abort.

I den gamle stabile distribution (stretch), er disse problemer rettet i version 4.9.189-3+deb9u2.

I den stabile distribution (buster), er disse problemer rettet i version 4.19.67-2+deb10u2.

Vi anbefaler at du opgraderer dine linux-pakker.

For detaljeret sikkerhedsstatus vedrørende linux, se dens sikkerhedssporingssidede på: https://security-tracker.debian.org/tracker/linux