Cap. 1. Introducere

Cuprins

1.1. Raportarea problemelor din acest document
1.2. Contribuirea cu rapoarte de instalare
1.3. Sursele acestui document

Acest document informează utilizatorii distribuției Debian despre schimbările majore din versiunea 9 (cu nume de cod stretch).

Notele de lansare furnizează informații despre cum se poate actualiza în siguranță de la versiunea 8 (cu nume de cod jessie) la versiunea curentă și informează utilizatorii despre potențiale probleme ce pot fi întâlnite în decursul actualizării.

Cea mai recentă versiune a acestui document se poate obține de la https://www.debian.org/releases/stretch/releasenotes. În cazul în care aveți îndoieli, verificați data pe prima pagină a documentului și asigurați-vă că citiți o versiune actuală.

[Atenție]Atenție

Țineți cont că este imposibil să menționăm fiecare problemă cunoscută și de aceea a fost făcută o selecție pe baza preponderenței și impactului așteptat.

Vă rugăm să țineți cont că suportăm și documentăm doar actualizări de la Debian versiunea precedentă (în acest caz actualizări de la jessie). În cazul în care trebuie să actualizați de la versiuni mai vechi vă sugerăm să citiți edițiile precedente ale notelor de lansare și să actualizați mai întâi la jessie.

1.1. Raportarea problemelor din acest document

Noi am încercat să testăm toți pașii descriși în acest document și să anticipăm toate posibilele probleme pe care utilizatorii noștri le-ar putea întâmpina.

Nevertheless, if you think you have found a bug (incorrect information or information that is missing) in this documentation, please file a bug in the bug tracking system against the release-notes package. You might first want to review the existing bug reports in case the issue you've found has already been reported. Feel free to add additional information to existing bug reports if you can contribute content for this document.

Apreciem și încurajăm rapoarte care conțin și un petic (patch) pentru sursele documentului. Veți găsi mai multe informații despre cum se obțin sursele acestui document în Secțiune 1.3, „Sursele acestui document”.

1.2. Contribuirea cu rapoarte de instalare

Orice informații de la utilizatori despre actualizări de la jessie la stretch sunt binevenite. Dacă doriți să contribuiți informații vă rugăm să înregistrați un raport de problemă în sistemul de raportare a problemelor pentru pachetul upgrade-reports cu rezultatele dumneavoastră. Vă rugăm comprimați orice atașamente incluse folosind gzip.

Vă rugăm includeți următoarele informații când trimiteți un raport de actualizare

  • Starea bazei de date cu pachete înainte și după actualizare: baza de date de stare a programului dpkg disponibilă în /var/lib/dpkg/status și baza de date de stare a pachetelor a pachetului apt, disponibilă în /var/lib/apt/extended_states. Ar fi trebuit să faceți o copie de siguranță înainte de actualizare, după cum e descris în Secțiune 4.1.1, „Faceți copii de siguranță pentru orice date sau configurații”, dar puteți găsi copii de siguranță pentru /var/lib/status în /var/backups.

  • Jurnalul sesiunii folosind script, după cum este descris în Secțiune 4.4.1, „Înregistrarea sesiunii”.

  • Jurnalele apt, disponibile în /var/log/apt/term.log sau jurnalele aptitude, disponibile în /var/log/aptitude.

[Notă]Notă

Ar trebui să vă faceți timp să revizuiți jurnalele și să ștergeți orice informații sensibile și/sau confidențiale înainte să le includeți în raport, deoarece acestea vor fi publicate într-o bază de dată publică.

1.3. Sursele acestui document

The source of this document is in DocBook XML format. The HTML version is generated using docbook-xsl and xsltproc. The PDF version is generated using dblatex or xmlroff. Sources for the Release Notes are available in the SVN repository of the Debian Documentation Project. You can use the web interface to access its files individually through the web and see their changes. For more information on how to access SVN please consult the Debian Documentation Project SVN information pages.