Hoofdstuk 3. Installatiesysteem

Inhoudsopgave

3.1. Nieuwigheden in het installatiesysteem
3.1.1. Belangrijkste veranderingen
3.1.2. Geautomatiseerde installatie

De Debian Installer is het officiële installatiesysteem voor Debian. Het biedt verscheidene installatiemethoden. Welke methoden beschikbaar zijn om uw systeem te installeren hangt af van uw architectuur.

Images van de installer voor stretch kunnen samen met de installatiehandleiding worden gevonden op de Website van Debian.

De installatiehandleiding is ook opgenomen op de eerste CD/DVD van de officiële Debian CD/DVD-serie onder:

/doc/install/manual/taal/index.html

Het is aangeraden om ook de errata bij de Debian Installer te bekijken voor een lijst met bekende problemen.

3.1. Nieuwigheden in het installatiesysteem

Het Debian Installatiesysteem is op veel punten verder ontwikkeld sinds zijn vorige officiële uitgave met Debian 8. Dit heeft geleid tot zowel betere hardware-ondersteuning als een aantal opmerkelijke nieuwe functies.

In deze notities bij de release zullen we enkel de grote veranderingen in het installatiesysteem vermelden. Indien u geïnteresseerd bent in een gedetailleerd overzicht van de veranderingen sinds jessie, raadpleeg dan de aankondigingen bij de beta- en RC-uitgaven voor stretch. Deze zijn te vinden op de pagina met de historiek van de nieuwsberichten van het Debian Installatiesysteem.

3.1.1. Belangrijkste veranderingen

Verwijderde architecturen

De ondersteuning voor de powerpc-architectuur werd gestopt.

Nieuwe architecturen

In het installatiesysteem werd ondersteuning voor de architectuur mips64el toegevoegd.

Grafische versie van het installatiesysteem

Op platformen waarop de grafische versie van het installatiesysteem ondersteund wordt, is die versie voortaan standaard. U kunt nog steeds naar de tekstgeoriënteerde versie van het installatiesysteem gaan vanuit het openingsscherm van het installatiesysteem of als het systeem slechts beperkte mogelijkheden heeft.

Selectie van de desktop

Sinds jessie kan de desktop tijdens de installatie geselecteerd worden in tasksel en daar kunnen verschillende desktopomgevingen tegelijk gekozen worden.

Nieuwe talen

Dankzij de enorme inspanningen van vertalers kan Debian nu geïnstalleerd worden in 75 talen, waaronder het Engels. De meeste talen zijn zowel in de op tekst georiënteerde installatie-interface als in de grafische interface beschikbaar. Sommige zijn echter enkel beschikbaar in de grafische interface.

De talen die enkel kunnen worden geselecteerd in de grafische interface omdat hun lettertekensets niet kunnen weergegeven worden in een niet-grafische omgeving, zijn: Amhaars, Bengaals, Dzongkha, Gujarati, Hindi, Georgisch, Kannada, Khmer, Malayalam, Marathi, Nepalees, Punjabi, Tamil, Telugu, Tibetaans en Oeigoers.

UEFI-opstart

Het installatiesysteem van stretch biedt voor heel wat UEFI-firmware verbeterde ondersteuning en ondersteunt ook de installatie met een 64-bits kernel op 32-bits UEFI-firmware.

Merk op dat daar nog geen ondersteuning voor UEFI Secure Boot (beveiligde UEFI-opstart) onder valt.

Nieuwe methode voor de naamgeving van netwwerkinterfaces

Het installatiesysteem en de geïnstalleerde systemen hanteren een nieuw standaardnaamgevingsschema voor netwerkinterfaces. ens0 of enp1s1 (ethernet) of wlp3s0 (wlan) vervangen de verouderde benamingen eth0, eth1, enz. Zie Paragraaf 2.2.9, “Nieuwe naamgevingsmethode voor netwerkinterfaces” voor bijkomende informatie.

Op de multi-arcitectuur-images is amd64 nu de standaard

Vermits 64-bits PC's gebruikelijker worden, is de standaardarchitectuur op de multi-architectuur-images nu amd64 in plaats van i386.

De volledige CD-sets werden verwijderd

De volledige CD-sets worden niet langer gecompileerd. De DVD-images zijn wel nog steeds beschikbaar, net als het netinst CD-image.

Vermits het installatiesysteem het nu eenvoudig maakt om binnen tasksel een desktop te selecteren, is Xfce CD#1 nog het enige resterende één-CD desktopsysteem.

Toegankelijkheidsvoorzieningen in het installatiesysteem en het geïnstalleerde systeem

Het installatiesysteem produceert twee bieptonen in plaats van één als er opgestart wordt met grub, zodat de gebruiker kan aangeven dat hij de grub-manier moet gebruiken om gegevens te bewerken.

Als brltty of espeakup gebruikt worden in het installatiesysteem, zal MATE het standaarddesktopsysteem zijn.

Ondersteuning voor HTTPS werd toegevoegd

In het installatiesysteem werd HTTPS-ondersteuning ingebouwd, zodat het mogelijk is om pakketten te downloaden van HTTPS-spiegelservers.

3.1.2. Geautomatiseerde installatie

Sommige veranderingen die in het vorige hoofdstuk vermeld werden, hebben ook veranderingen tot gevolg in de ondersteuning in het installatiesysteem voor geautomatiseerde installaties met behulp van preconfiguratiebestanden. Dit betekent dat als u bestaande preconfiguratiebestanden hebt die werkten met het installatiesysteem van jessie, u niet kunt verwachten dat deze zonder aanpassingen zullen werken met het nieuwe installatiesysteem.

De installatiehandleiding heeft een aparte bijgewerkte bijlage met uitgebreide documentatie over het gebruik van preconfiguratie.