Sähköinsinöörit tapaavat katsoa järjestelmän ensimmäisellä käynnisyskerralla toimiiko se vai ”tulevatko savut ulos”.
Ei pidä pelästyä jos järjestelmä ei käynnisty kunnolla. Jos asennus onnistui, todennäköisesti Debianin käynnistymisen estävä vika on sangen pieni. Useimmissa tapauksissa vika on korjattavissa tekemättä asennusta uudestaan. Yksi käytettävissä oleva tapa käynnistysvikojen korjaamiseen on asentimen sisäänrakennettu pelastustila (katso Kohta 8.7, ”Hajonneen järjestelmän korjaaminen”).
Jos Debian ja Linux ovat uusia sinulle, saatat tarvita kokeneempien käyttäjien tukea. Vähemmän käytetyille laitealustoille kuten PowerPC on paras tapa kysyä debian-powerpc-sähköpostilistalla. Voit myöskin tehdä asennusraportin kuten selitetään kohdassa Kohta 5.3.6, ”Asennusraporttien lähettäminen”. Katso, että kuvaat vian selkeästi ja liitä mukaan virheilmoitukset jotka voivat auttaa muita vian etsinnässä.
Jos tietokone ei käynnisty asennuksen päätyttyä, ja viimeinen viesti on kehote boot:
, yritä kirjoittaa Linux
ja paina Enter. (Oletusasetusten nimiönä tiedostossa quik.conf
on Linux). Tiedostossa quik.conf
määritellyt nimiöt näytetään painamalla Sarkain boot:
-kehotteessa. On mahdollista myös käynnistää asennin uudestaan ja muokata tiedostoa /target/etc/quik.conf
jonka valinta kirjoittaa. Vinkkejä komennon quik käytöstä on sivulla http://penguinppc.org/projects/quik/.
Käynnistys takaisin MacOS:ään palauttamatta nvram:ia alkuarvoihin, kirjoitetaan bye
OpenFirmwaren kehotteeseen (olettaen ettei MacOS:ää ole poistettu koneelta). OpenFirmwaren kehotteeseen pääsee pitämällä pohjassa command+option+o+f -näppäimiä kun tietokone on käynnistetty virtakytkimestä. Mikäli OpenFirmwaren nvramin asetukset on palautettava MacOS:n alkuarvoihin jotta MacOS voidaan taas käynnistää, pidetään pohjassa command+option+p+r kun tietokone on käynnistetty virtakytkimestä.
Jos asennettu järjestelmä käynnistetään komennolla BootX haluttu ydin vain valitaan hakemistosta Linux Kernels
, poistetaan ramdisk-valinta ja lisätään asennuksen juuriosio; esim. /dev/hda8
.
G4-koneilla ja iBookeilla pidetään pohjassa option ja näkyviin tulee graafinen käyttöliittymä jossa on painike jokaiselle käynnistettävälle käyttöjärjestelmälle; Debian GNU/Linux on painike jossa on kuvakkeena pieni pingviini.
Jos MacOS säilytettiin ja se jossain vaiheessa muuttaa OpenFirmwaren muuttujaa boot-device
pitäisi OpenFirmwaren oletusarvot palauttaa. Tämä tehdään pitämällä pohjassa command+option+p+r -näppäimiä kun tietokone käynnistetään virtakytkimestä.
Tiedostossa yaboot.conf
määritellyt nimiöt näytetään kun painetaan Sarkain kehotteessa boot:
.
OpenFirmwaren alkuarvojen palauttaminen G3 tai G4-koneilla saa Debian GNU/Linux:in käynnistymään oletuksena (jos osiot on tehty oikein ja Apple_Bootstrap-osio on ensimmäisenä). Jos Debian GNU/Linux on SCSI-levyllä ja MacOS IDE-levyllä tämä ei ehkä toimi ja OpenFirmwaressa on asetettava muuttuja boot-device
, komento ybin tekee tämän tavallisesti automaattisesti.
Kun Debian GNU/Linux käynnistetään ensimmäistä kertaa halutut lisävalitsimet (kuten kaksoiskäynnistyksen valitsimet) lisätään tiedostoon /etc/yaboot.conf
ja käynnistetään ybin jotta muuttuneet tiedot päivitetään käynnistysosioon. Kannattaa lukea lisätietoja sivulta yaboot HOWTO.