Jos järjestelmässä on mitään muita käyttöjärjestelmiä, jotka halutaan säilyttää (ns. dual boot), varmista, että ne on sammutettu kunnolla ennen kuin käynnistät asentimen. Käyttöjärjestelmän asentaminen, kun toinen käyttöjärjestelmä on lepotilassa (keskeytystilassa levyllä), saattaisi aiheuttaa vahinkoa keskeytetyn käyttöjärjestelmän tilalle, mistä voisi seurata ongelmia kun se käynnistetään uudelleen.
Ohjeet asentimen graafisen käyttöliittymän käynnistämiseen löytyvät kohdasta Kohta D.5, ”Graafinen asennin”.
Useimmille käyttäjille on helpointa käyttää Debianin CD-levykokoelmaa. Jos käsillä on CD-kokoelma, ja jos tietokone tukee käynnistystä suoraan CD-levyltä, hienoa! Riittää kun asetat levyn asemaan, käynnistät ja jatkat seuraavaan lukuun.
Huomaa, että jotkin CD-asemat saattavat vaatia erikoisajureita, eikä niitä niin ollen voi käyttää asennuksen alkuvaiheissa. Jos ilmenee, ettei tavallinen CD-levyltä käynnistäminen toimi tietokoneella, lue tästä luvusta uudestaan kohdat vaihtoehtoisista ytimistä ja asennustavoista jotka saattaisivat tässä tilanteessa toimia.
Vaikka käynnistäminen CD-levyltä ei toimisikaan, voitaneen Debianin järjestelmän osat ja tarvittavat paketit asentaa CD-levyltä. Riittää kun käynnistää joltain muulta taltiolta, esimerkiksi levykkeeltä. Kun on aika asentaa käyttöjärjestelmä, peruskokoonpano ja lisäpaketteja, säädetään asennusjärjestelmä asentamaan ne CD-levyltä.
Jos ilmenee pulmia, katso kohtaa Kohta 5.3, ”Asennusprosessin vianetsintä”.
Tällä hetkellä ainoat suoritinperheen PowerPC suoritinarkkitehturit jotka tukevat CD-levyltä käynnistämistä ovat PReP ja New World PowerMacit. PowerMaceilla pidä pohjassa näppäintä c, tai näppäimiä Command, Option, Shift, ja Delete käynnistyksen aikana jotta käynnistys tapahtuu CD-levyltä.
OldWorld PowerMacit eivät käynnisty Debian-CD:ltä, koska OldWorld-tietokoneissa on Mac OS ROM CD -latausajurin oltava CD-levyllä, eikä tästä ajurista ole saatavilla vapaata versiota. Kaikissa OldWorld-koneissa on levykeasema, joten käynnistä asennin levykkeeltä ja pistä sitten asennin noutamaan tarvittavat tiedostot CD-levyltä.
Jos tietokone ei käynnisty suoraan CD-levyltä, on silti mahdollista käyttää Cd-levyä asennuksessa. NewWorld-koneilla voidaan myös OpenFirmwaren komennolla tehdä käynnistys CD-levyltä. Seuraa kohdan Kohta 5.1.2.2, ”NewWorld Macien käynnistäminen OpenFirmwaresta” ohjeita kiintolevyltä käynnistämiseen, paitsi että OF:n kehotteessa käytetään polkua komentoon yaboot CD:llä, kuten tässä
0 > boot cd:,\install\yaboot
Käynnistäminen koneessa jo olevasta käyttöjärjestelmäst on usein kätevä tapa; joillekin järjestelmille se on ainoa tuettu asennustapa.
Käynnistettäessä asennin kiintolevyltä on tarvittavat tiedostot pitänyt jo noutaa ja tallentaa kohdassa Kohta 4.4, ”Tiedostojen valmistelu käynnistettäessä kiintolevyltä”.
Jos BootX otettiin käyttöön kohdassa Kohta 4.4.1, ”Kiintolevylle tallennetun asentimen käynnistäminen OldWorld Maceilla”, voidaan sitä käyttää asennusjärjestelmän käynnistämiseen. Kaksoisnapsauta sovelluksen BootX kuvaketta. Napsauta painiketta ja valitse Use Specified RAM Disk. Tällöin pääsee valitsemaan tiedoston ramdisk.image.gz
. Tietokoneen ominaisuudet saattavat vaatia valintaruudun No Video Driver merkitsemistä. Sammuta sitten MacOS painikkeella , se käynnistää asentimen.
Tiedostot vmlinux
, initrd.gz
, yaboot
, ja yaboot.conf
on tallennettu paikoilleen HFS-osion juureen jo kohdassa Kohta 4.4.2, ”Kiintolevylle tallennetun asentimen käynnistäminen NewWorld Maceilla”. Nyt on käynnistettävä OpenFirmware (katso Kohta 3.6.1, ”OpenFirmwaren käynnistäminen”. Kirjoita kehotteeseen
0 > boot hd:x
,yaboot
korvaten x
sen HFS-osion numerolla, johon ydin ja yabootin tiedoston tallennettiin. Paina rivin lopuksi Enter. Joillakin koneilla on kirjoitettava ide0:
eikä hd:
. Kuluu muutama sekunti lisää, ja näkyy yabootin kehote:
boot:
Yabootin boot:
-kehotteessa kirjoitetaan joko install
tai install video=ofonly
, ja painetaan Enter. Parametrilla video=ofonly
saadaan suurin mahdollinen yhteensopivuus; käytä sitä jos install
ei toimi. Debianin asentimen pitäisi käynnistyä.
Käynnistäminen verkosta edellyttää verkkoyhteyttä ja TFTP-käynnistyspalvelinta (DHCP, RARP, tai BOOTP).
Verkosta käynnistämistä tukeva asennustapa kuvataan kohdassa Kohta 4.5, ”Tiedostojen valmistelu verkosta käynnistämiseen TFTP:llä”.
Tällä hetkellä PReP ja New World PowerMacit tukevat käynnistystä verkosta.
Koneilla joissa on Open Firmware, kuten NewWorld Power Macit, mene boot monitoriin (katso Kohta 3.6.1, ”OpenFirmwaren käynnistäminen”) ja kirjoita komento
0 > boot enet:0
Jos tämä ei toimi, on ehkä tiedostonimi lisättävä näin:
0 > boot enet:0,yaboot
PReP- ja CHRP-koneissa voi olla erilaisia tapoja verkon nimeämiseen. PReP-koneella olisi kokeiltava
boot net:palvelimen_ip-osoite
,tiedosto
,asiakaskoneen_ip-osoite
.
Joissakin PReP-järjestelmissä (esim. Motorolan PowerStack-koneilla)
saattaa komento help boot
näyttää kuvauksen
komennoista ja käytettävissä olevista valitsimista.
Käynnistäminen levykkeiltä on tuettu suoritinperheellä PowerPC, vaikkakin se yleensä soveltuu vain OldWorld-koneille. NewWorld-koneissa ei ole levykeasemaa, ja koneeseen liitetyltä USB-levykeasemalta käynnistystä ei ole tuettu.
Tarvittavat levykeotokset on jo noudettu ja kirjoitettu levykkeille kohdassa Kohta 4.3, ”Levykkeiden luominen levyotoksista”.
Levykkeeltä boot-floppy-hfs.img
käynnistetään asettamalla se levykeasemaan kun laite on sammutettu, ja painamalla sitten virtanappulaa.
Niille joille Macintoshin levyketoiminnot eivät ole tuttuja: ennen käynnistystä koneeseen asetettu levyke on se josta laitteisto ensimmäiseksi käynnistyy. Jos levykkeellä ei ole kunnollista käynnistystiedostoa, se poistetaan asemasta ja laite etsii käynnistyskelpoisia osioita kiintolevyltä.
Käynnistyksen jälkeen pyydetään levykettä root.bin
. Aseta levyke asemaan ja paina Enter. Asennusohjelma käynnistyy automaattisesti kun juuritiedostojärjestelmä on ladattu muistiin.
Useat vanhat Applen näytöt käyttivät 640x480 67Hz -toimintatilaa. Jos kuva on vinksallaan vanhassa Applen näytössä, kokeile lisätä käynnistysparametri video=atyfb:vmode:6
, joka valitsee tuon toimintatilan useimmissa Mach64- ja Rage-näytönohjaimissa. Jos näytönohjain on Rage 128, käytä video=aty128fb:vmode:6
.