4.3. Levykkeiden luominen levyotoksista

Käynnistyslevykkeitä käytetään tavallisesti viimeisenä konstina asentimen käynnistämiseen laitteilla, joita ei voi käynnistää rompulta tai muilla tavoin.

Kuulemma asentimen käynnistäminen levykkeeltä ei toimi Mac USB-levykeasemilta.

Levyotokset ovat tiedostoja, joissa on levykkeen koko sisältö käsittelemättömässä muodossa. Levyotoksia kuten boot.img ei voi suoraan kopioida levykkeelle. Tarvitaan tätä tarkoitusta varten tehty ohjelma kirjoittamaan levyotos levykkeelle käsittelemättömässä muodossa. Näin on meneteltävä, koska otokset ovat levyn käsittelemättömiä sisältöjä; tiedosto on kirjoitettava levykkeelle sektori kerrallaan.

Levykkeiden tekemiseen levyotoksista on useita tapoja. Tässä luvussa kerrotaan miten levyotoksista tehdään levykkeitä eri laitealustoilla.

Ennen kuin levykkeitä voi kirjoittaa, on ne ensin noudettava jostain Debianin asennuspalvelimesta, kuten selitetään kohdassa Kohta 4.2, ”Tiedostojen noutaminen Debianin asennuspalvelimilta”.

Tehtiinpä levykkeet millä tavalla tahansa, on kirjoittamisen jälkeen muistettava pistää levykkeiden kirjoitussuojaus päälle, jottei niiden päälle kirjoita vahingossa.

4.3.1. Levyotosten kirjoittaminen Linuxissa tai Unixissa

Jotta levyotostiedostoja voisi kirjoittaa levykkeille, tarvitaan luultavasti pääkäyttäjän oikeudet järjestelmään. Aseta hyvä tyhjä levyke levykeasemaan. Käytä seuraavaksi komentoa

$ dd if=tiedostonnimi of=/dev/fd0 bs=1024 conv=sync ; sync

missä tiedostonnimi on jokin levyotostiedostoista. /dev/fd0 on yleinen levykeaseman laitenimi, se saattaa olla jotain muuta työasemallasi . Komento saattaa palata kehoitteeseen ennen kuin Unix on kirjoittanut levykkeen lopppuun asti, joten tarkkaile levykeaseman merkkivaloa ja varmistu valon sammuneen ja levykkeen lakanneen pyörimästä ennen kuin poistat sen asemasta. Joissakin järjestelmissä on käytettävä komentoa, joka työntää levykkeen ulos asemasta .

Jotkin järjestelmät yrittävät liittää levykkeen automaattisesti kun se asetetaan asemaan. Tämä ominaisuus on ehkä otettava pois käytöstä ennen kuin työasema sallii levykkeen kirjoittamisen käsittelemättömässä muodossa. Harmittavasti on käyttöjärjestelmäkohtaista miten tämä saadaan pois käytöstä.

Jos kirjoitetaan levyke powerpc-Linuxilla, se on poistettava asemasta. Ohjelma eject tekee sen mukavasti; ohjelma on ehkä asennettava.

4.3.2. Levyotosten kirjoittaminen DOS:ssa, Windowsissa tai OS/2:ssa

Jos käytettävissä on i386- tai amd64-kone, voidaan otokset kirjoittaa levykkeille seuraavilla ohjelmilla.

Ohjelmia rawrite1 ja rawrite2 voidaan käyttää MS-DOS:ssa. Ohjelmia käytettäessä on ensin varmistuttava, että on käynnistetty DOS. Ohjelmien ei pitäisikään toimia Windowsin DOS-ikkunassa tai kaksoisnapsauttamalla niitä Windowsin tiedostoselaimessa.

Ohjelma rwwrtwin toimii Windowseissa 95, NT, 98, 2000, ME, XP ja luultavasti uudemmissa versioissa. Sitä käytettäessä on diskio.dll purettava samaan hakemistoon.

Nämä työkalut löytyvät virallisilta Debian-rompuilta hakemistosta /tools.

4.3.3. Levykeotosten kirjoittaminen MacOS:ssä

Saatavilla on AppleScript-sovellus, Make Debian Floppy, kirjoittamaan levykkeitä annetuista levykeotostiedostoista. Se voidaan noutaa osoitteesta ftp://ftp2.sourceforge.net/pub/sourceforge/d/de/debian-imac/MakeDebianFloppy.sit. Sitä käytetään purkamalla (unstuff) se työpöydälle. Sitten levykeotostiedosto vedetään sen kuvakkeeseen. Applescriptin on oltava asennettuna ja merkittynä käyttöön extensions managerissa. Disk Copy pyytää varmistusta levykkeen pyyhkimiseen ja levykeotostiedoston kirjoittamiseen.

Voidaan käyttää myös suoraan MacOS:n apuohjelmaa Disk Copy, tai ilmaisohjelmaa suntar. Tiedosto root.bin on esimerkki levykeotoksesta. Tee levyke levykeotoksesta jollain seuraavista tavoista näillä apuohjelmilla.

4.3.3.1. Levykeotosten kirjoittaminen apuohjelmalla Disk Copy

Jos levykeotos luodaan tiedostoista jotka olivat alunperin virallisisilla Debian GNU/Linux -rompuilla, on kentillä Type ja Creator jo oikea arvo. Seuraavat Creator-Changer-vaiheet ovat tarpeen vain jos otostiedostot noudettiin Debianin asennuspalvelimelta.

  1. Hanki Creator-Changer ja avaa sillä tiedosto root.bin.

  2. Muuta kenttään Creator arvo ddsk (Disk Copy), ja kenttään Type arvo DDim (binary floppy image). Nämä kentät ovat aakkoslajit erottavia.

  3. Tärkeää: Käytä Finderissa Get Info:a näyttämään Finderin tiedot levykeotoksesta, ja pistä ”X” valintaruutuun File Locked, jotta MacOs ei voi poistaa käynnistyslohkoja jos otos vahingossa liitetään.

  4. Hanki Disk Copy; jos käytössä on MacOS-järjestelmä tai MacOS-romppu, sovellus luultavasti on jo käytettävissä, muussa tapauksessa etsi osoitteesta http://download.info.apple.com/Apple_Support_Area/Apple_Software_Updates/English-North_American/Macintosh/Utilities/Disk_Copy/Disk_Copy_6.3.3.smi.bin.

  5. Käynnistä Disk Copy, ja valitse UtilitiesMake a Floppy. Valitse sitten locked otostiedosto valintaikkunassa. Se pyytää asettamaan levykkeen asemaan, sitten varmistusta levykkeen pyyhkimiselle. Kun on valmista pitäisi sen työntää levyke ulos.

4.3.3.2. Levykeotosten kirjoittaminen komennolla suntar

  1. Hanki suntar osoitteesta . Käynnistä ohjelma suntar ja valitse ”Overwrite Sectors...” valikosta Special.

  2. Aseta levyke asemaan pyynnön mukaan, paina sitten Enter (aloita sektorista 0).

  3. Valitse tiedosto root.bin tiedostonavausvalintaikkunassa.

  4. Kun levyke on onnistuttu luomaan, valitaan FileEject. Mikäli levykettä kirjoitettaessa tulee virheitä, heitä levyke roskiin ja yritä toisella levykkeellä.

Ennen kuin luotua levykettä käytetään, muistetaan pistää kirjoitussuoja päälle! Muuten MacOS avuliaasti pilaa levykkeen, jos epähuomiossa liittää sen MacOS:ssä.