D.6. Det grafiska installationsprogrammet

Den grafiska versionen av installationsprogrammet är endast tillgänglig för ett begränsat antal arkitekturer, inklusive AMD64. Funktionaliteten för det grafiska installationsprogrammet är i stort sett samma som för det vanliga installationsprogrammet eftersom den i grund och botten använder samma program, men med ett annat gränssnitt.

Även om funktionaliteten är identisk, har det grafiska installationsprogrammet några extra och betydelsefulla fördelar. Den huvudsakliga fördelen är att den har stöd för fler språk, nämligen de som använder tecken som inte kan visas med det vanliga gränssnittet ”newt”. Den har även ett par fördelar när det gäller användbarhet som till exempel möjligheten att använda en mus, och i vissa fall kan flera frågor visas på samma skärm.

Det grafiska installationsprogrammet finns tillgänglig på alla cd-avbildningar och med installationsmetoden hd-media. Välj helt enkelt det relevanta alternativet för att starta upp det grafiska installationsprogrammet från uppstartsmenyn. Expert- och räddningsläget för det grafiska installationsprogrammet kan väljas från menyn ”Advanced options”. De tidigare uppstartsmetoderna installgui, expertgui och rescuegui kan fortfarande användas från uppstartsprompten, vilka visas efter att alternativet ”Help” väljs i uppstartsmenyn.

Det finns även en avbildning med det grafiska installationsprogrammet som kan startas upp via nätverket. Det finns även en speciell ”mini”-iso-avbildning[28], vilken oftast är användbar för testning.

Precis som med det vanliga installationsprogrammet så är det möjligt att lägga till uppstartsparametrar vid start av det grafiska installationsprogrammet. En av dessa parametrar tillåter att musen konfigureras för vänsterhänt användning. Andra tillåter val av musenhet (t.ex. för en seriellmus) och musprotokoll. Se Avsnitt 5.3, ”Uppstartsparametrar” för giltiga parametrar och Avsnitt 5.1.6, ”Uppstartsskärmen” för information om hur man anger dem.

Notera

Det grafiska installationsprogrammet kräver markant mycket mer minne för att köra än det vanliga installationsprogrammet: 96MB. Om det inte finns tillräckligt mycket minne tillgängligt, kommer den att automatiskt falla tillbaka på det vanliga gränssnittet ”newt”.

Om mängden minne i ditt system är mindre än 56MB kan det grafiska installationsprogrammet misslyckas att starta upp men uppstart av det vanliga installationsprogrammet fungerar. Användning av det vanliga installationsprogrammet rekommenderas för system med en liten mängd tillgängligt minne.

D.6.1. Användning av det grafiska installationsprogrammet

Som tidigare nämnts, fungerar det grafiska installationsprogrammet i stort sett på samma sätt som det vanliga installationsprogrammet och därför kan resten av den här handboken användas för att guida dig igenom installationsprocessen.

Om du föredrar att använda tangentbordet istället för musen, finns det två saker som du behöver känna till. För att fälla ut en infälld lista (används till exempel för listan över länder inom samma kontinent), kan du använda tangenterna + och -. För frågor där fler än ett svar kan väljas (t.ex. val av funktion), behöver du först använda tabulatortangenten fram till knappen Fortsätt efter att du har gjort dina val; tryck Enter för att växla en markering, utan att aktivera Fortsätt.

För att växla till en annan konsoll behöver du även använda Ctrl-tangenten, precis som med X Window System. För att till exempel växla till VT2 (första felsökningsskalet) skulle du använda: Ctrl+Vänster Alt+F2. Det grafiska installationsprogrammet kör på VT5 så du kan använda Vänster Alt+F5 för att växla tillbaka.

D.6.2. Kända problem

Det grafiska gränsnittet till installationsprogrammet är relativt nytt och därför finns det ett antal kända problem. Vi arbetar med att lösa dessa problem.

  • Information på vissa skärmar är inte vackert formaterad i kolumner som den borde vara.

  • Stödet för pekplattor är ännu inte optimalt[28] Mini-iso-avbildningen kan hämtas ner från en Debian-spegel, som beskrivs i Avsnitt 4.2, ”Hämta filer från Debian-speglar”. Leta efter netboot/gtk/mini.iso.