D.6. L'instal·lador gràfic

La versió gràfica de l'instal·lador només està disponible per a un nombre limitat d'arquitectures, incloent AMD64. La funcionalitat de l'instal·lador gràfic és essencialment la mateixa que la de l'instal·lador regular, però amb un aspecte diferent; en el fons utilitza els mateixos programes.

Encara que la funcionalitat sigui idèntica, l'instal·lador gràfic té alguns avantatges significatius. La millora principal és que suporta més idiomes, concretament aquells que utilitzen jocs de caràcters que no es poden mostrar amb la interfície “newt”. També incorpora certes millores relacionades amb la usabilitat com l'opció d'utilitzar el ratolí, i en alguns casos també es poden veure diverses preguntes alhora en una mateixa pantalla.

L'instal·lador gràfic està disponible en totes les imatges de CD i amb el mètode d'instal·lació hd-media. Per arrencar l'instal·lador gràfic simplement seleccioneu l'opció rellevant al menú d'arrencada. El mode expert i de rescat de l'instal·lador gràfic es pot seleccionar des del menú “Advanced options”. Els mètodes anteriors d'arrencada installgui, expertgui i rescuegui encara poden utilitzar-se des de l'indicador d'arrencada que es mostra després de seleccionar l'opció “Help” al menú d'arrencada.

Hi ha una imatge de l'instal·lador gràfic per arrencar per xarxa. També està disponible com a imatge ISO “mini” especial[27], que és útil sobretot per a fer proves.

Tal i com passa en l'instal·lador normal, és possible afegir paràmetres d'arrencada quan s'engega l'instal·lador gràfic. Un d'aquests paràmetres permet configurar el ratolí per a esquerrans. Altres permeten seleccionar el dispositiu del ratolí (p.e. per un ratolí sèrie) i el protocol del ratolí. Referiu-vos a Secció 5.2, “Paràmetres d'arrencada” per vore els paràmetres vàlids, i a Secció 5.1.6, “L'indicador d'arrencada” per vore la informació de com passar-los.

Nota

L'instal·lador gràfic requereix més memòria que l'instal·lador normal: 96MB. Si no hi ha prou memòria, passarà a utilitzar la interfície “newt” automàticament com a alternativa.

Si la quantitat de memòria en el vostre sistema està per sota de 56MB, l'instal·lador gràfic podria fallar a l'arrencar mentre l'instal·lador normal encara hauria de funcionar. Es recomana la utilització de l'instal·lador normal en sistemes amb poca memòria.

D.6.1. Utilitzar l'instal·lador gràfic

Tal i com ja s'ha dit anteriorment, l'instal·lador gràfic funciona ben bé de la mateixa manera que l'instal·lador regular, i per tant la resta del manual es igualment vàlid com a guia del procés d'instal·lació.

Si preferiu utilitzar el teclat en comptes del ratolí, hi ha un parell de coses que hauríeu de saber. Per expandir una llista (s'utilitza per exemple en la selecció de països dins dels continents), podeu utilitzar les tecles + i -. Per a preguntes en que hi ha més d'un element seleccionable (p.ex. la selecció de tasques), després de realitzar la selecció oportuna, haureu de tabular fins al botó Continua prémer la tecla de retorn directament no activarà Continua sinó que commutarà la selecció.

Per canviar a una altra consola, també necessitareu utilitzar la tecla Ctrl, tal i com es fa a l'«X Window System». Per exemple, per canviar a VT2 (el primer intèrpret d'ordres de depuració) haureu d'utilitzar: Ctrl+Alt Esquerre+F1. L'instal·lador gràfic s'executa a VT5, per tant podeu emprar Alt Esquerre+F5 per tornar-hi.

D.6.2. Problemes coneguts

La interfície gràfica de l'instal·lador és relativament nova i per això té alguns problemes coneguts. Continuem treballant en resoldre'ls.

  • En algunes pantalles la informació no queda encara molt ben formatada correctament en columnes.

  • El suport per a dispositius «touchpad» encara no és òptim.[27] La imatge ISO mini es pot descarregar des d'una de les rèpliques de Debian tal i com es descriu a Secció 4.2, “Descarregar fitxers de les rèpliques de Debian”. Busqueu netboot/gtk/mini.iso.