Ports ] [ Debian voor PowerPC ] [ Installatie ] [ Documentatie ] [ Ontwikkeling ]

Debian voor PowerPC

PPC-750 picture De PowerPC-architectuur is een architectuur met een RISC microprocessor, ontwikkeld door IBM, Motorola (tegenwoordig Freescale) en Apple. De PowerPC-architectuur kent zowel 64-bits als 32-bits toepassingen (in de 64-bits toepassing is ook de 32-bits toepassing inbegrepen). De eerste PowerPC-microprocessor was de 601, een 32-bits toepassing die uitgebracht werd in 1992. Sindsdien werden verschillende andere 32-bits toepassingen uitgebracht, waaronder de 603, 604, 750 (G3), 7400 (G4) en de ingebedde PowerQUICC communicatieprocessor. Tot de 64-bits toepassingen behoren de 620, POWER4, POWER5 en de 970 (G5).

Linux voor de PowerPC werd voor het eerst uitgebracht met versie 2.2.x van de kernel. Een belangrijke hulpbron voor de ontwikkeling van Linux voor PowerPC is penguinppc, waar ook een lijst met compatibele hardware te vinden is. Ondersteuning voor PowerPC in de Linux kernel wordt nu verder ontwikkeld als onderdeel van de `algemene' ontwikkeling van de Linux kernel op kernel.org.

Het geschikt maken van Debian voor PowerPC startte in 1997 op het Duitse Linux-congres in Würzburg. Er werd een PowerPC-machine (Motorola StarMax 4000, 200 MHz 604e) geschonken aan het Debian project. Meer informatie over deze computer is te vinden op de pagina met wat geschiedenis.

Debian op 32-bits PowerPC (powerpc)

Dit werd voor het eerst een officiële release-architectuur met Debian GNU/Linux 2.2 (potato) en ze behield deze status tot de uitgave van Debian 9 (stretch). De laatste release met ondersteuning voor 32-bits PowerPC is Debian 8 (jessie). Raadpleeg de notities bij de release en de installatiehandleiding voor bijkomende informatie.

Debian op 64-bits Little Endian PowerPC (ppc64el)

Sinds de release van Debian 8 (jessie), is ppc64el een officieel door Debian ondersteunde architectuur. Raadpleeg de notities bij de release en de installatiehandleiding.

Hier vindt u informatie over de 64-bits PowerPC Little Endian architectuur.

Merk evenwel op dat er ook informatie te vinden is op de ppc64el wiki-pagina, zoals informatie over de installatie en over de ABI.

Installatie

Er zijn verschillende systemen die de PowerPC microprocessor gebruiken. Raadpleeg onze Installatiepagina's voor specifieke informatie over het installeren van Debian/PowerPC op uw systeem.

U moet zich ook bewust zijn van enkele eigenaardigheden bij de installatie op een iBook, een TiBook, of een iBook2, in het bijzonder als u behalve met Linux ook met Mac OS X wilt kunnen opstarten (dual boot). Bepaalde iBook2-hardware, in het bijzonder op recent uitgebrachte modellen, wordt momenteel nog niet goed ondersteund. Voor specifieke informatie over mogelijke problemen en oplossingen, kunt u de volgende webpagina's bestuderen:

Debian GNU/Linux biedt geen officiële ondersteuning voor NuBus PowerPC machines, zoals de 6100, 7100, 8100 en het grootste deel van de Performa serie. Er is echter een op MkLinux gebaseerde kernel beschikbaar die vanaf een Mac OS bootloader opgestart kan worden. Er kan een Debian systeem geïnstalleerd worden met deze kernel, welke te vinden is op http://nubus-pmac.sourceforge.net/.

Bij het opwaarderen van Potato naar Woody of bij het opwaarderen van zeer oude kernels, moet u op de hoogte zijn van belangrijke informatie in verband met een gewijzigde toetsenbordcodering. Hiermee kunt u tijd winnen en uzelf wat hoofdbrekens besparen!

Links - Documentatie

Actuele informatie over Linux voor PowerPC is te vinden op PenguinPPC. We hebben een collectie oudere PowerPC-links en enkele aanwijzingen voor Debian PowerPC ontwikkelaars.

Hardware-specificaties van Apple computers zijn te vinden op AppleSpec.

Meer informatie en documentatie over de POWER-architectuur:

Hardware die ter beschikking staat van ontwikkelaars

Voor toegang tot de powerpc/ppc64el Debian porterboxen raadpleegt u de lijst met Debian-machines.

Contactinformatie

Indien u hulp nodig heeft, kunt u die op de volgende plaatsen vragen:

Mailinglijsten

De Debian PowerPC mailinglijst is de geëigende plaats voor vragen, suggesties voor verbeteringen, of om gewoon te praten over PowerPC-systemen met Debian. Ook de mailinglijsten debian-user (Engels) en debian-user-dutch (Nederlands) kunnen gebruikt worden voor algemene vragen over Debian die niet specifiek over PowerPC gaan.

Om in te tekenen op de lijst stuurt u een e-mail naar <debian-powerpc-request@lists.debian.org> met het woord "subscribe" als onderwerp. Er bestaan archieven van de mailinglijst.

Usenet-nieuwsgroepen

Linux voor PowerPC-systemen

Linux in het algemeen

IRC

De kanalen #debian (Engels) en #debian-nl (Nederlands) op irc.debian.org zijn bedoeld voor algemene zaken in verband met Debian. Er is ook het kanaal #debianppc dat bedoeld is voor zaken die specifiek verband houden met Debian op PowerPC-processors. U zult praktisch altijd iemand online vinden die met u informatie wil uitwisselen en u graag helpt met uw probleem.


Ports ] [ Debian voor PowerPC ] [ Installatie ] [ Documentatie ] [ Ontwikkeling ]