LinuxTag 2001 – rapport

Vid LinuxTag 2001 möttes ungefär trettio Debianutvecklare och lika många användare vid Debianmontern och deltog i den första Debiandagen. Detta var en endagskonferens som organiserades av Debianutvecklare som höll föredrag på olika ämnen för andra utvecklare och användare. Debiandagen var en stor framgång och kommer att repeteras nästa år. I slutet av programmet hade vi organiserat en nyckelsigneringssession för att förbättra allas tillitsnätverk.

I vår monter kunde vi att demonstrera Debian körande på ett halvdussin arkitekturer. Vi hade möjlighet att använda en lånad Alpha DS20 från Compaq samt en flerprocessor-UltraSparc 80 lånad från Sun. Dreamcastburken som anslutits till en vanlig tv-monitor, visande X11, tilldrog sig även en hel del folk till montern.

Trots att Debianmontern var ännu större än förra årets var det fortfarande överbelagt mesta delen av tiden. Genom sponsorer hade vi möjlighet att producera speciella Debian-cd-rom att ge till besökare som ville testa Debian GNU/Linux. Dessutom har LinuxTagpersonalen framställt en konferens-cd med ett Linuxsystem som körs direkt från cd-rom utan någon installation till hårddisken, baserat på Debian GNU/Linux. Ungefär 17 000 personer besökte årets LinuxTag, ungefär 6 000 fick med sig en Debian-cd i sin väska.

Under Debiandagen höll Richard Higson ett föredrag om Debian GNU/Linux på IBM S/390-maskiner. Anpassningen till S/390 går stadigt framåt, ett stort antal paket (cirka 3000) har kompilerats på denna arkitektur, och en ”brute force”-kompileringsserver körs på en Multiprise 3000 Millenux står värd för, något som plötsligt ledde till att flera utvecklare, några personer som jobbar på IBM och det Stuttgartbaserade företaget trustsec IT solutions GmbH bestämde sig för att jobba för att få Debian GNU/Linux officiellt stött av IBM på S/390-arkitekturen, vid sidan av andra distributioner.

Joey