Debians projektnyheder - 18. februar 2013

Velkommen til årets fjerde udgave af DPN, Debian-fællesskabets nyhedsbrev. Emner i denne udgave er blandt andre:

Debian Installer 7.0 RC1 udgivet

Den første udgivelseskandidat (release candidate) af installeringsprogrammet til Debian Wheezy blev udgivet den 17. februar. Udgivelsen indeholder mange fejlrettelser, samt forbedringer så som bedre understøttelse af syntetisk tale, forskellige forbedringer vedrørende GNU/kFreeBSD, rettelser til grub2-pakken, ny understøttet hardware, osv.

En komplet liste over kendte problemer med detaljerede oplysninger er samlet på fejlsiden. Alle opfordres til at afprøve installeringsprogrammet og rapportere fejl; medier og yderligere oplysninger er tilgængelige fra Debian Installer-siderne.

Udgivelsen blev nogle få uger forsinket på grund af teknisk uenighed om en pakke. Takket være en hurtig reaktion som svar på problemet, er der nu implementeret en løsning.

Fejl nummer 700.000 rapporteret

Christian Perrier vandt fejl nummer 700.000-konkurrencen, ved for mere end to år siden at vædde på datoen for fejl nummer 700.000, som nyligt blev rapporteret af Cédric Boutillier. Han inviterer nu alle til at deltage i konkurrencen om at forudsige datoerne for hvornår Debians fejl nummer 800.000 og 1.000.000 vil blive rapporteret.

Bits fra DPL'en

Stefano Zacchiroli sendte sin månedlig rapport over DPL-aktiviteter i januar 2013. Stefano mindede læserne om, at valgprocessen til den næste DPL-periode begynder tidligt i marts, så der er kun nogle få dage tilbage til at overbevise Debian-udviklere om at stille op. Han bekræftede, at han ikke genopstiller igen. Imens kigger han også efter hjælp til at organisere Debian-aktiviteter i Google Summer of Code-programmet, og til at vedligeholde en autoritativ liste over DFSG-frie licenser. Desuden nævnte Stefano blandt andet et opdateret regeludkast vedrørende Debians varemærker.

Rapporter fra FOSDEM

I den første weekend i februar, deltog Debian-projektet i FOSDEM 2013 i Bruxelles, Belgien. Ud over den officielle Debian-stand, holdt flere projektmedlemmer foredrag om diverse emner; blandt andre præsenterede Andreas Tille Debian Med-projektet (video), Tollef Fog Heen og Michael Biebl gennemgik systemd i Debian (video), Samuel Thibault rapporterede om GNU/Hurd-arkitekturen i Debian, og Ian Campbell talte om fremtiden for paravirtualisering under Xen. De fleste FOSDEM-foredrag er tilgængelige som videooptagelser.

Opdatering vedrørende Clang og Debian

Sylvestre Ledru skrev en artikel på sin blog om resultaterne af genopbygning af arkivet ved hjælp af Clang 3.2. For at gøre resultaterne mere synlige, blev de integreret i Package Tracking System (pakkesporingssystemet) af Paul Wise. I mellemtiden skrev Hideki Yamane en patch som gør det lettere at anvende Clang i stedet for gcc når man opbygger med pbuilder. Man kan finde flere oplysninger om det aktuelle arbejde i forbindelse med opbygning af Debian med Clang og andre alternative compilere i Sylvestres FOSDEM-foredrag.

Andet nyt

Stefano Zacchiroli fornyede Kurt Roeckx' udnævnelse som projektsektretær.

Julien Danjou skrev en artikel om skyværktøjer til Debian, hvori det grundlæggende forklares og der gives tips om de værktøjer, som er nødvendige for at kunne køre en skyplatform.

Francesca Ciceri udgav en vejledning i hvordan man laver sin egen plysbeklædte Debian-swirlnøglering.

Raphael Geissert fortsatte sin serie med en ugentlig bashisme, nu bestående af flere end ti artikler.

Kommende begivenheder

Der er flere kommende Debian-relaterede begivenheder:

Man finder flere oplysninger om Debian-relaterede arrangementer og foredrag i begivenhedsafsnittet på Debians websted, ellers kan man tegne abonnement på en af vores arrangementspostlister dækkende forskellige områder: Europa, Holland, spansktalende Amerika, Nordamerika.

Ønsker du at organisere en Debian-stand eller en Debian-installeringsfest? Kender du til andre kommende Debian-relaterede arrangementer? Har du holdt et Debian-foredrag og ønsker at linke til det fra vores foredragsside? Send en engelsksproget e-mail til Debians Events Team.

Nye Debian Contributors

Tre personer er begyndt at vedligeholde pakker siden den foregående udgave af Debian Project News. Hils Paul Belanger, Jakub Safarik og Andrew Bartlett velkommen i vores projekt!

Statistik over udgivelseskritiske fejl i den kommende udgivelse

Ifølge Bugs Search-grænsefladen i Ultimate Debian Database, er den kommende udgivelse, Debian Wheezy, i øjeblikket påvirket af 194 udgivelseskritiske fejl. Hvis man ignorerer fejl, der er lette at løse eller er ved at blive løst, er der rundt regnet 66 udgivelseskritiske fejl tilbage, som skal løses for at udgivelsen kan finde sted.

Der er også en mere udførlig statistik, foruden nogle tips til hvordan man kan fortolke tallene.

Vigtige Debian Security Advisories

Debians Security Team har udgivet bulletiner vedrørende (blandt andre) disse pakker:samba, ircd-hybrid, xen-qemu-dm-4.0, rails, openssl, polarssl, openconnect, ffmpeg, wireshark, lighttpd og nginx. Læs dem omhyggeligt og gør det fornødne.

Bemærk at dette er et udvalg af de mere vigtige sikkerhedsbulletiner fra de seneste uger. Hvis du ønsker at være ajour med sikkerhedsbulletiner udsendt af Debians Security Team, så tegn abonnement på sikkerhedspostlisten (og den separate backports-liste, og listen med opdateringer til stable for at modtage annonceringerne.

Pakker, der har brug for hjælp

I øjeblikket er 531 pakker forældreløse og 141 pakker kan adopteres: se den komplette liste over pakker, der har brug for din hjælp.

Ønsker du fortsat at læse DPN?

Hjælp os med at fremstille nyhedsbrevet. Vi har stadig behov for flere frivillige skribenter, som overvåger Debian-fællesskabet og rapportere om hvad der sker. Se bidragssidenfor at finde ud af hvordan man hjælpertil. Vi ser frem til at modtage din mail (på engelsk) på debian-publicity@lists.debian.org.


For at modtage dette nyhedsbrev som mail, kan man abonnere på postlisten debian-news.

Tidligere udgaver af nyhedsbrevet er tilgængelige.

Denne udgave af Debians projektnyheder blev redigeret af Moray Allan, Cédric Boutillier, Francesca Ciceri, Sylvestre Ledru, David Prévot og Justin B Rye.
Den blev oversat af Kåre Thor Olsen.