Debians projektnyheder - 8. juni 2011

Velkommen til årets niende udgave af DPN, Debian-fællesskabets nyhedsbrev. Emnerne i denne udgave er blandt andre:

Rapport fra LinuxTag 2011

Jan Hauke Rahm sendte en rapport fra LinuxTag-arrangementet, som fandt sted i Berlin, Tyskland. I år delte Debian stand med Kanotix og aptosid, hvorfor et af hovedemnerne var forholdet mellem Debian og dets derivativer. Brugerne spurgte også til forskellige aktuelle emner, så som implementering af en rolling-udgave af Debian, nye tiltag som for eksempel /run, osv. Jan takkede Annette Kalbow for organiseringen samt takkede alle hjælperne på standen: et dagligt hold bestående af omkring 10-15 personer.

Afprøvning af Debian 6.0.2's understøttelse af ny hardware

Ben Hutchings bloggede om afprøvning af Debian 6.0.2's understøttelse af ny hardware. Ben har forberedt flere opdateringer, beregnet til Debians punktopdatering 6.0.2. Da kerneholdet ikke har et stort udvalg af hardware, hvorpå driverændringer kan afprøves, har han bedt om testrapporter fra brugerene. Ben beskrev også ændringer i drivere, viste hvor man kan hente de opdaterede pakker og deres checksummer i den signerede changes-fil, så brugere, der ønsker at hjælpe, kan kontrollere de hentede pakker, samt forklarede hvordan man afprøver driverne.

Bits fra Perl-vedligeholderne

Dominic Hargreaves sendte nogle bits fra Perl-vedligeholderne, som beskriver ændringer i Debians perl-pakke. Først og fremmest, omkring tolv måneder efter opstrøms første 5.12-udgave, blev Perl 5.12.3 uploadet til unstable. Dominic takkede udgivelsesholdet for et glimrende arbejde med migreringen af de nye Perl-pakker til testing. Selv om Perl-vedligeholderne har gjort deres bedste for at minimere ødelæggelser specifikt vedrørende Perl 5.12, gjorde han opmærksom på, at der uundgåeligt vil være lejlighedsvise problemer, som skal løses. En opgraderingstrigger er også tilgængelig i denne nye større version. Sidst i meddelelsen offentliggjorde Dominic planer for Perl 5.14-versionen, som vil blive uploadet til unstable senere i år.

Rapport fra Alioth-sprinten

Roland Mas sendte en rapport fra Alioth-sprinten, der fandt sted i Cambridge, England, den 20.-22. maj, hvorunder tre Alioth-administratorer (Stephan Gran, Tollef Fog Heen og Roland Mas) gjorde et fantastisk arbejde med at omdefinere Alioths hostingstruktur. Kort og godt fordelte de den gamle alioth.debian.org på to forskellige maskiner: vasks.debian.org og wagner.debian.org, begge kørende Squeeze. Førstnævnte er vært for de skrivbare arkiver, mens sidstnævnte leverer anonym læseadgang (ikke skrivadgang) til arkiverne, arkivbrowserne og projektwebstederne. Det er derfor tid til en fingerprints-opdatering vedrørende de to værtsmaskiner. En anden vigtig ændring, er at fjernlogin kun ved hjælp af adgangskode, ikke længere tillades, og kun SSH-login via RSA-nøgler er mulig. Under sprinten blev det grundlæggende opsætningsarbejde udført, og man forsøgte at mindske ulejligheden for brugerne: Alioth-holdet arbejder stadig på nogle andre problemer. Du kan læse mere om Alioth-holdets arbejde under sprinten i rapporteringsmailen. Roland afsluttede mailen med at takke DPL'en og Collabora at udløse og være vært for sprinten.

Bits fra DPL'en

Debians projektleder Stefano Zacchiroli sendte endnu en bits fra DPL'en-rapport. Han opsummerede nogle aktuelle emner, som diskuteres på Debians udviklerpostliste, så som rolling-udgaven, samt gjorde opmærksom på at diskussioner på postlisten debian-devel er blevet mere nyttige. Efter at have oplyst om sin deltagelse i forskellige arrangementer og konferencer, annoncerede Stefano at han sammen med SPI arbejder på, at finde ud af hvordan – juridisk talt – man kan etablere en PPA-service, gørende det muligt for Debian Developers, under eget ansvar, at stille deres egne arkiver med uofficielle Debian-pakker til rådighed, samtidig med at der drages nytte af det sædvanlige arkiv og builld-toolchain.

Nye mirrors tættere på Debian-brugere

Efter annonceringen af det officielle kinesiske mirror, er Debian-mirrorsholdet glad for at kunne annoncere oprettelsen, at de første Debian-mirrors i Tunesien og Madagascar. Hvad angår andre lande kan den komplette liste ses online. Der er stadig mange lande, som mangler en god netværksforbindelse til et Debian-mirror: interesserede hostingsponsorer opfordres til at kontakte mirrorsholdet.

Debian i aviserne

Per Andersson og Hedvig Kamp skrev en række artikler om fri software generelt og Debian specifikt, i den svenske avis Fria Tidningen. En artikel med overskriften Det demokratiska Debian beskriver Debians organisation og sociale ansvar. Hedvig Kamp skrev om nørdfeminisme og grupper, som promoverer ligeberettigelse inden for fri software; blandt andre nævnte hun gruppen Debian Women i artiklen (i papirudgaven er der desuden et kæmpestort Debian Women-logo). Der er også en generel vejledning i at installere GNU/Linux i avisen, med Debian som en af de omtalte distributioner.

Andet nyt

Rene Engelhard, vedligeholder af Debians LibreOffice-pakker, blev udnævnt til medlem af LibreOffices nye Engineering Steering Committee, som diskuterer udgivelsesfremdrift og koordinerer udviklingsaktiviteter.

Tanguy Ortolo skrev en interessant artikel om afinstallering af en enkelt komponent fra en metapakke, som forklarer hvordan man fjerner markeringen af alle afhængigheder og anbefaleringer fra metapakken selv.

Till Kamppeter foreslog samarbejde mellem Debian og Ubuntu om at begynde arbejdet på farvehåndtering. Som Didier Raboud skrev i tråden, denne form for kommunikation mellem Debian og dets derivativer (og omvendt i dette tilfælde) er meget vigtig for vores økosystems helbred.

Nye Debian Contributors

Ni personer er blevet accepteret som Debian Developers, to personer er blevet accepteret som Debian Maintainers og otte personer er begyndt at vedligeholde pakker siden sidste udgave af Debian Project News. Hils Bert Agaz, Olivier Berger, Gary Briggs, Jonathan Carter, Francesca Ciceri, Serge Hallyn, Anton Gladky, Christoph Göhre, Christian Kastner, Iain Lane, Gennaro Oliva, David Prévot, Filippo Rusconi, Jeremy Salwen, Michael Tokarev, Matteo F. Vescovi, Sven Wick, Aron Xu og Artem Popov (Артём Попов) velkommen i vores projekt!

Vigtige Debian Security Advisories

Debians sikkerhedshold har udgivet bulletiner vedrørende (blandt andre) disse pakker: vino, apr (update), libmojolicious-perl, qemu-kvm, linux-2.6, cyrus-imapd-2.2, unbound, bind9, chromium-browser, mahara, rails, ejabberd, jabberd14, citadel, subversion, dovecot, fontforge, oprofile og libxml2. Læs dem omhyggeligt og gør det fornødne.

Bemærk at dette er et udvalg af de mere vigtige sikkerhedsbulletiner fra de seneste uger. Hvis du ønsker at være ajour med sikkerhedsbulletiner udsendt af Debians sikkerhedshold, så tegn abonnement på sikkerhedspostlisten (og den separate backports-liste, og listen med opdateringer til stable eller volatile-listen, til Lenny, den gamle stabile distribution) for at modtage annonceringerne.

Nye og bemærkelsesværdige pakker

816 pakker er nyligt blevet føjet til Debians ustabile arkiv. Blandt mange andre er der tale om:

Pakker, der har brug for hjælp

I øjeblikket er 316 pakker forældreløse og 140 pakker kan adopteres: se den komplette liste over pakker, der har brug for din hjælp.

Want to continue reading DPN?

Hjælp os med at fremstillet nyhedsbrevet. Vi har stadig behov for flere frivillige skribenter, som overvåger Debian-fællesskabet og rapportere om hvad der sker. Se bidragssiden for at finde ud af hvordan man hjælper. Vi ser frem til at modtage din mail (på engelsk) på debian-publicity@lists.debian.org.


For at modtage dette nyhedsbrev som mail, kan man abonnere på postlisten debian-news.

Tidligere udgaver af nyhedsbrevet er tilgængelige.

Denne udgave af Debians projektnyheder blev redigeret af Francesca Ciceri, Jeremiah C. Foster, Simon Paillard, David Prévot, Alexander Reichle-Schmehl, Alexander Reshetov og Justin B Rye.
Den blev oversat af Kåre Thor Olsen.