Εβδομαδιαία Νέα του Debian - 03 Φεβρουαρίου 2004

Καλώς ήρθατε στο πέμπτο φετινό τεύχος των ΕΝ του Debian, του εβδομαδιαίου δελτίου ειδήσεων για την κοινότητα του Debian. Οι περισσότεροι από τους πραγματικούς Unix geeks αναγνωρίζουν αμέσως πόσο καλό είναι το lpd σαν ένας κατανεμημένος μηχανισμός για τη διαχείριση όλων των εργασιών που στέλνονται σε έναν εκτυπωτή, αλλά δεν θα καταλάβουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης και για άλλες δουλειές. Στην πραγματικότητα, μπορεί να ειδωθεί σαν ένας γενικός μηχανισμός ουράς και να χρησιμοποιηθεί σαν μια μηχανή για την κατανεμμημένη προώθηση αρχείων ήχου. Το τεύχος Ιανουαρίου του γερμανικού περιοδικού LinuxUser κυκλοφόρησε με το Knoppix, την Debian 3.0 και τη sarge σε δυο DVD.

Το Debian Project σε Ευρωπαϊκά Συνέδρια. Το Debian project ανακοίνωσε ότι μέλη και συνεργάτες του θα παρακολουθήσουν τρεις εκθέσεις και συνέδρια που καλύπτουν το Ελεύθερο Λογισμικό και that το GNU/Linux στην Ευρώπη. Από τις 3 μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου η έκθεσηSolutions Linux πραγματολοιείται στο Παρίσι. Στις 16 και 17 Φεβραουαρίου η έκθεσηLinux Expo Ulm γίνεται στην Ulm της Γερμανίας. Τέλος στις 21 και 22 Φεβρουαρίου γίνεται στις Βρυξέλλες το συνέδριο FOSDEM, όπου το Debian project θα μοιραστεί ένα δωμάτιο προγρμματιστών με ένα άλλο project και θα οργανώσει ένα μεικτό πρόγραμμα.

Η Debian είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη διανομή. Τους τελευταίους έξι μήνες η Debian έιναι η ταχύτερα \ αναπτυσσόμενη διανομή GNU/Linux με μέτρο τον αριθμό των ενεργών δικτυακών τόπων που περιέχουν το όνομα μιας διανομής στην κεφαλίδα του Apache Server. Το όνομα μιας διανομής εμφανίζεται σε κάτι περισσότερο από το ένα τέταρτο των δικτυακών τόπων που τρέχουν με Apache σε Linux. Τον Ιανουάριο του 2004 η Netcraft μέτρησε 442,752 Apache servers που έτρεχαν σε Debian, ένας ρυθμός αύξησης 25 % από τους 355,469 που μετρήθηκαν τον Ιούλιο του 2003.

Αναφορά από το Practical Linux και την Dresden InfoTag. Ο Alexander Schmehl έγραψε μια αναφοράσχετικά με το Practical Linux στο Gießen, και μιααναφορά για την LinuxInfoTag στη Dresden, και τα δυο στη Γερμανία. Ήταν σχετικά μικρά γεγονότα αλλά το περίπτερα του Debian είχαν πολύ κόσμο , ώς συνήθως, οπότε άδειασαν γρήγορα από διάφορα δώρα. Στο Gießen, ο Alexander έδωσε επίσης μια ομιλία και ένα workshop που κάλυπταν ένα Debian σύστημα .

Το XFree86 πρόκειται να μεταβάλει την Άδεια του. Σύμφωνα με μια ανακοίνωση του XFree86 project θα υπάρξει μια καινούριαάδεια αρχίζοντας με την έκδοση XFree86 v4.4.0-RC3. Υπάρχουν κάποιες ανησυχίες (στα γερμανικά) ότι οι αλλαγές αυτές μπορεί να είναι ασύμβατες με την άδεια GPL εξαιτίας μιας BSD-τύπου advertising πρότασης. Ο Branden Robinson αφήνει να εννοηθεί ότι πιθανόν θα σταματήσει να συντηρεί το σύστημα με την καινούρια αυτή άδεια.

Αναφορά από την LinuxWorld Έκθεση στη Νέα Υόρκη. Ο Jaldhar H. Vyas έγραψε μιααναφορά σχετικά με την πετυχημένη παρουσία του Debian presence στη φετινή LinuxWorld Expo στη Νέα Υόρκη. Το περίπτερο του Debian προσέλκυσε πολύ κόσμο, συνήθως εμπειρότερο από ότι στις προηγούμενες διοργανώσεις, μοιράστηκαν πολλά CD, φυλλάδια και t-shirts. Επίσης έδωσε μια συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό SYS-CON που κάλυπτε το Debian project.

Debian Extra CD Project. Ένα καινούριο project έχει ξεκινήσει με σκοπό την δημιουργία ενός επιπρόσθετου CD για τη σταθερή διανομή του Debian. Στόχος είναι επίσης η αναβάθμιση του λογισμικού του desktop (κυρίως τα GNOME και KDE) με backported πακέτα χωρίς να υποχρεώνονται οι χρήστες να κατεβάζουν μεγάλες ποσότητες δεδομένων.

Εργαλειοθήκη για Διαχειριστή του Debian. Ο David B. Harris ψάχνει παντού λίστες πακέτων από άλλους διαχειριστές Debian. Θέλει να τα συγκεντρώσει σε ένα live CD με εφαρμογές και εργαλεία που θα ήθελε να έχει παντού μαζί του. Θα τα βάλει σε ένα CD των 185 MB λόγω του μικρού μεγέθους του.

Κάλεσμα για βοήθεια με τον Debian-Installer. Ο Joey Hess καλεί για βοήθεια με την ανάπτυξη τουdebian-installer. Η ομάδα του debian-boot χρειάζεται ακόμα ανθρώπινο δυναμικό για αρκετά καθήκοντα όπως την επεξεργασία των αναφορών, τεκμηρίωση, PCMCIA, υποστήριξη για χαμηλή μνήμη, εκδόσεις για τις αρχιτεκτονικές arm, sparc και s390, έλεγοι πολιτικής για αρχεία udeb, οθόνη εκκίνησης, υποστήριξη για PPP και πολλά περισσότερα.

Διανομή Μουσικών Ακόρντων? Ο Raphael Goulais αναρωτιέται αν είναι σωστή η διανομή συγχορδιών αλλά όχι της μελωδίας όπως συμβαίνει με το πακέτο mma. Ο Henning Makholm προσθέτει ότιπολλόι δημοφιλείς σκοποί βασίζονται σε ακολουθίες συγχορδιών που είναι τόσο γενικές και κοινότοπες ώστε θα ήταν γελοίο για κάποιον να διεκδικήσει δικαιώματα για αυτές.

Υποστήριξη για την καινούρια GNU TLS βιβλιοθήκη. Ο Kenshi Muto αναρωτιέται πώς θα πρέπει να αλλάηξει το σύστημα CUPS από την έκδοση 7 στην έκδοση 10 της βιβλιοθήκης GNU TLS. Ο Matthias Klose του ζήτησε να περιμένει μέχρι η τωρινή έκδοση του CUPS να μπει στην testing, ώστε να διανεμηθεί τουλάχιστον μια πρόσφατη έκδοση. Ο Andreas Metzler του ζήτησεεπίσης να περιμένει μέχρι το πακέτο libgnutls10 να μπει επίσης στην testing, κάτι που θα σταματήσει να αποτρέπει την είσοδο και του CUPS στην testing.

Αλλαγή άδειας για το C-Kermit.Ο Ian Beckwith ανέφερε τη συζήτηση του με τον Frank da Cruz, το συγγραφέα του C-Kermit. Και οι δυο θα ήθελαν να δουν το Kermit να μπαίνει στην main και διαπραγματεύονται μια αλλαγή της άδειας. Η άδεια είχε αλλάξει ήδη το 2000 ώστε να γίνει το C-Kermit πιο ελέυθερο, αλλά ακόμα δεν είναι συμβατό με τις Οδηγίες του Debian Free Software.

Φυλλομετρητές χωρίς υποστήριξη "mailto"? Ο Andreas Tille πρόσεξε ότι τόσο ο Galeon όσο και οFirebird δεν ξέρουν πώς να χειριστούν URL με mailtoμέχρι να γίνει η ρύθμισηενός αναγνώστη αλληλογραφίας στο GNOME, κάτι που δεν συμβαίνει στο καινούριο desktop. Ο Felipe Almeida Lessa επιβεβαίωσε αυτή τη συμπεριφορά για τον Galeon, αλλά όχι για τον Firebird. Υποθέτει ότι δεν υπάρχει ακόμα υποστήριξη για URL που περιέχουν mailto.

Αλλαγή της προτεραιτητας για την GCC? Ο Andrea Mennucc παραπονιέται ότι η GCC έχει προτεραιότητα standard. Αν ο χρήστης δεν πάει στο dselect ώστε να αποεπιλέξει όλα τα σχετικά πακέτα, η GCC και οι "φίλοι" της θα εγκαθίστανται πάντα. Αυτό μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικό αν υπάρχει έλλειψη είτε χώρου στο δίσκο είτε ταχύτητας στο δίκτυο. Έτσι, πρότεινε να αλλάξει η προτεραιότητα των πακέτων αυτών σε "optional". Ο Nathanael Nerode εξήγησε ότι το θέμα δεν είναι τόσο απλό γιατί πολλά πακέτα εξαρτώνται από τη CPP η οποία θα πρέπει έτσι να διατηρήσει την παλία προτεραιότητα.

Στόχοι για την καινούρια έκδοση του Debian-Installer. Ο Joey Hess συζήτησετους στόχους για μια ακόμα έκδοση του debian-installer που θα γίνει η beta 3. Η έκδοση αυτή θα περιλαμβάνει τα πακέτα discover 2, partman, χρήση του grub, υποστήριξη για XFS, τον πυρήνα Linux 2.6, βελιωμένη επιλογή γλώσσας, λιγότερες ερωτήσεις για το πακέτο base-config,καλλίτερη υποστήριξη για PCMCIA και ασύρματο δίκτυο, υποστήριξη για υπο-αρχιτεκτονικές για PowerPC και m68k και μετακίνηση σε ένα σύστημα subversion, μεταξύ άλλων.

Αναβαθμίσεις Ασφάλειας. Ξέρετε τη ρουτίνα. Παρακαλώ σιγουρευτείτε να ενημερώσετε τα συστήματά σας αν έχετε κάποιο από τα παρακάτω πακέτα.

Καινούρια ή Αξιοσημείωτα Πακέτα. Τα επόμενα πακέτα προστέθηκαν στην unstable Debian αρχειοθήκη πρόσφατα ή περιέχουν σημαντικές αναβαθμίσεις.

Θέλετε να συνεχίσετε να διαβάζετε τα ΕΝ DWN? Παρακαλώ βοηθήστε μας να φτιάξουμε αυτό το δελτίο. Χρειαζόμαστε ακόμα εθελοντές συγγραφείς που να παρακολουθούν την κοινότητα της Debian και να γράφουν αναφορές για το τι γίνεται. Παρακαλώ κοιτάξτε τη σελίδα συνεισφοράς για να βρείτε με ποιο τρόπο μπορείτε να βοηθήσετε. Ανυπομονούμε να λάβουμε το μήνυμά σας στη διεύθυνση dwn@debian.org.


Για να λαμβάνετε αυτό το ενημερωτικό δελτίο κάθε εβδομάδα στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο εγγραφείτε στην λίστα αλληλογραφίας debian-news.

υπάρχουν διαθέσιμα Παλαότερα τεύχη αυτού του ενημερωτικού δελτίου.

Το παρόν τεύχος των Εβδομαδιαίων Νέων του Debian συντάχθηκε από τους/τις Andre Lehovich and Martin 'Joey' Schulze.
Μεταφράστηκε από τον/την Emmanuel Galatulas.