Långtidsstöd för Debian 6.0 tillkännagivet

24 april 2014

Debianprojektet har glädjen att tillkännage att även om det vanliga säkerhetsstödet för Debian GNU/Linux 6.0 (med kodnamn Squeeze) kommer att avslutas den 31 maj, så kommer långtidsstödet för distributionen att utökas till Februari 2016, alltså fem år efter den ursprungliga utgåvan. Denna insats drivs av olika intresserade parter / företag som kräver längre säkerhetsstöd.

Squeeze-LTS kommer endast att stödja i386 och amd64 istället för den kompletta uppsättningen arkitekturer. Användare som använder andra anpassningar uppmuntras att uppgradera till Debian 7 (Wheezy). Utöver detta så kommer ett litet antal paket inte att stödjas i LTS-versionen av utgåvan, primärt några webb-baserade program som inte kan stödjas i den utökade tidsrymden. Ett verktyg kommer att tillhandahållas för att detektera sådana paket utan stöd.

Utgåvan kommer inte att hanteras av säkerhetsgruppen, utan av en separat grupp frivilliga och företag som är intresserade av att göra den till en framgång (med en viss överlappning av de inblandade personerna). Företag som använder Debian som är intresserade av att hjälpa till bör kontakta team@security.debian.org. Huvudsakligen så kommer framgången för Squeeze-LTS att avgöra om det är lönsamt att ge LTS-stöd till Debian 7 (Wheezy) och Debian 8 (Jessie).

Om Debian

Debianprojektet är en sammanslutning av utvecklare av fri mjukvara som ger frivilligt av sin tid och insats för att producera det helt fria operativsystemet Debian.

Kontaktinformation

För mer information, besök vänligen Debians webbsidor på https://www.debian.org/, skicka e-post till <press@debian.org>, eller kontakta gruppen för stabila utgåvor på <debian-release@lists.debian.org>.