Debian på cd

Hämta Debian-cd-/-dvd-avbildningar via http/ftp

Hämta inte cd- eller dvd-avbildningar med din webbläsare på samma sätt som du hämtar andra filer! Skälet är att om hämtningen misslyckas tillåter de flesta webbläsare inte dig att återuppta hämtningen där den misslyckades.

Istället ber vi dig använda ett verktyg som stödjer återhämtning - beskrivs typiskt som en Hämtningshanterare. Det finns många insticksmoduler för webbläsare som kan sköta detta, eller så kan du vilja titta på ett separat program. Under Linux/Unix, så kan du använda aria2, wxDownload Fast eller (på kommandoraden) wget -c URL eller curl -C - -L -O URL. Det finns många flera alternativ som listas i en jämförelse över hämtningshanterare.

Följande Debianavbildningar finns att hämta direkt:

Se även:


Officiella cd-avbildningar för den stabila utgåvan

För att installera Debian på en maskin som saknar Internetförbindelse kan du använda cd- (700 Mbyte styck) eller dvd-avbildningar (4,7 Gbyte styck). Hämta den första cd- eller dvd-avbildningsfilen, skriv den med en cd-/dvd-inspelare (eller ett usb-minne på i386- och amd64-anpassningarna) och starta om datorn från den.

Den första cd:n/dvd:n innehåller alla filer som behövs för att installera ett vanligt Debiansystem.
För att undvika onödiga hämtningar bör du inte hämta de andra cd-/dvd-avbildningsfilerna såvida du inte vet att du behöver paket från dem.

CD

Länkarna nedan pekar på avbildningsfiler som är upp till 700 Mbyte stora, vilket gör att de passar att skriva till vanliga cd-r(w)-media:

DVD

Länkarna nedan pekar på avbildningsfiler som är upp till 4,7 Gbyte stora, vilket gör att de passar att skriva till vanliga dvd-r/dvd+r och liknande media:

Se till att läsa dokumentationen innan du installerar. Om du bara tänker läsa ett dokument innan du installerar, se vår installationshjälp, en snabb genomgång av installationsprocessen. Dessutom finns följande nyttiga dokumentation:


Registrerade speglar av debian-cd-arkivet

Observera att vissa speglar inte är à jour – innan du hämtar något, kontrollera att versionsnumret på avbildningarna är desamma som anges på denna webbplats! Dessutom är det möjligt att vissa speglar på grund av platsbrist inte speglar alla avbildningar (framförallt gäller detta dvd-avbildningar).

Om du är osäker bör du använda den primära servern för cd-avbildningar i Sverige eller pröva den experimentella automatiska speglingsväljaren som automatiskt kommer att omdirigera dig till en närbelägen spegling som är känd att innehålla den senaste versionen.

Vill du erbjuda Debian-cd-avbildningar på din spegel? I så fall, se instruktionerna för att skapa en cd-avbildningsspegel.